ΑΛΙΜΝΙΑ

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

 Aλιμνιά - Αλ - λιμνιά = Αρχικός Ηλιακός φωτισμός λιμνάζει στο πανέμορφο αυτό νησί της Δωδεκανήσου, κατοικημένο από αρχαιοτάτους χρόνους, ισχυρή πολεμική βάσις κατά την ιταλική κατοχή και ασφαλώς ακατοίκητο σήμερα όπως τα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
 Η πρώτη μου επαφή με την Αλιμνιά ήταν καταλυτική. Η πανέμορφη παραλία, το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου που  όμως είναι εμφανέστατα κατασκευασμένο σε παλαιότερο, πιθανώς Πελασγικό με κιβόλιθους τεραστίων διαστάσεων, η πανέμορφη φύσις, τα απομεινάρια από τους ιταλικούς στρατώνες και οι εκκλησίες που είναι τα μοναδικά
συντηριμένα κτίρια μου δημιούργησαν μοναδική εντύπωση. Δεν μπορούσα ποτέ να φαντασθώ πως ένα τόσο μικρό σε μέγεθος νησί θα μπορούσε να έχει τόσα πολλά θετικά στοιχεία.
  Οταν πρωτομπαίνεις στο φυσικό λιμάνι το οποίο χρησιμοποίησαν οι ιταλικές δυνάμεις ως αγκυροβόλιο και ορμητήριο υποβρυχίων, νοιώθεις τις διαφορετικές ανάλαφρες ενέργειες αυτού του τόπου.
  Ο Κώδιξ της Ελληνικής Γλώσσης του Θεολ. Σημαιοφόρου αλάνθαστος, στην απόδοσιν των εννοιών που περικλύουν οι ελληνίδες λέξεις. Κάθοδος Αρχικού Ηλιακού φωτισμού που λιμνάζει στον πανέμορφο αυτό χώρο.
  Μετά την πρώτη επίσκεψη και την καταγραφή των αρχαιολογικών και σπηλαιολογικών χώρων, οργανώσαμε υπό την αιγίδα της επιστημονικής εταιρείας ΟΔΥΣΣΕΥΣ σε συνεργασία με τον την εταιρεία των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΓΗΣ μια εβδομαδιαία παραμονή είκοσι ατόμων με σκοπό την συντηρητική επιβίωση στην Αλιμνιά, έχοντας σαν εφόδια μόνο τα άκρως απαραίτητα.
  Κατά την παραμονή της ομάδας κατεγράφησαν όλα τα απομείναντα στοιχεία της ιταλικής κατοχής, εξερευνήθησαν τα σπήλαια της νήσου και το κάστρο, το οποίο  είναι στρατηγικής σημασίας αλλά και γεωπολιτικής αφού ευρίσκεται στον κοινό τόπο δύναμης με τα κάστρα της Κρητηνίας και Μονολίθου.
  Η παρουσία της ομάδας ήταν επίσης καταλυτική στο να καταγραφούν τα παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν σε ορισμένα σημεία του νησιού (διακοπές επικοινωνίας, παράξενες θεάσεις κ.α).
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
(Αρχείο Γιαννόπουλου Ιωανν.- Κωστάκη Κων/νου)